Δωρεά γαμετών
IVF με δωρεά ωαρίων / δανεικά ωάρια
Τα τελευταία χρόνια η δωρεά ωαρίων είναι για πολλά ζευγάρια ο μόνος τρόπος να επιτύχουν την πολυπόθητη κύηση και να γίνουν γονείς, με αποτέλεσμα να γεννιούνται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως μέσω αυτής της διαδικασίας.
Στην Embryoland πραγματοποιούνται πάνω από 200 κύκλοι IVF με δανεικά ωάρια ετησίως.
Το 2021 το ποσοστό εγκυμοσύνης με την τεχνική αυτή ανήλθε στο 68% .
Πότε κρίνεται αναγκαία η δωρεά ωαρίων
Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία η δότρια παρέχει ωάρια στο ζευγάρι των ληπτών. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα που προέρχεται από τον σύζυγο/σύντροφο της λήπτριας. Αφότου γίνει η γονιμοποίηση, τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στην λήπτρια γυναίκα συνήθως στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Η δωρεά ωαρίων αποτελεί επιλογή για τις ακόλουθες ομάδες γυναικών:
- Γυναίκες που έχουν χάσει τη δυνατότητα να παράγουν ικανό αριθμό ωαρίων για γονιμοποίηση. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν γυναίκες με:
- πρόωρη εμμηνόπαυση
- στειρότητα λόγω θεραπείας καρκίνου
- δυσλειτουργικές ωοθήκες
- ανύπαρκτες ωοθήκες ή υποπλαστικές (turner’s syndrome)
- έχουν μειωμένη ανταπόκριση σε φάρμακα διέγερσης ωοθηκών
- έχουν υποστεί πολλές θεραπείες εξωσωματικής χωρίς να επιτευχθεί εγκυμοσύνη
- έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών
Μερικές φορές (λόγω ηλικίας, κληρονομικών ασθενειών, προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων κ.λ.π.) οι ωοθήκες χάνουν την ικανότητα τους να παράγουν τα απαραίτητα ωοκύτταρα για τη σύλληψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόγραμμα της δωρεάς ωαρίων, σύμφωνα με τις συστάσεις της σχετικής νομοθεσίας, μπορεί να παρακάμψει το πρόβλημα.
Η δωρεά είναι μια ανώνυμη διαδικασία στην οποία η δότρια παρέχει τα ωοκύτταρα στο ζευγάρι που τα χρειάζεται. Μετά από μια διαδικασία IVF, τα έμβρυα που δημιουργούνται μεταφέρονται στη λήπτρια που θα αναπτύξει ενδεχομένως μια κύηση. Μετά από αλλαγή του σχετικού νόμου στις 21/07/2022 είναι δυνατή η δωρεά ωαρίων από συγγενικό πρόσωπο της λήπτριας με οριζόντια συγγένεια αλλά όχι με κάθετη.
Μετά από τον τοκετό, το νεογέννητο καταχωρείται ως παιδί του ζεύγους όπως και σε οποιαδήποτε άλλη γέννηση. Το ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο είναι περίπου 60%. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί να μην παράγει κανένα μέλος του ζεύγους αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια και σπερματοζωάρια) κατάλληλα για γονιμοποίηση, οπότε και τους συστήνεται η δωρεά εμβρύων. Αυτά μπορεί να προέλθουν από γονιμοποίηση ωαρίων δότριας με σπέρμα δότη.
Πώς επιλέγουμε τις δότριες ωαρίων;
Οι δότριες ωαρίων είναι υγιείς γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 21 και 35 ετών, που έχουν υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή υγεία τους, η αναπαραγωγική τους ικανότητα, το γενετικό ιστορικό τους και η ψυχολογική τους σταθερότητα. Έχουν κάνει χρωμοσωμιακό έλεγχο (καρυότυπος), μοριακό έλεγχο για βαρηκοία, PCR για Α-Β μεσογειακή αναιμία καθώς και έλεγχο ελειμμάτων δβ μεσογειακής αναιμίας, κυστική ίνωση στο 99,6% των μεταλλάξεων, μοριακό έλεγχο του συνδρόμου του εύθραυστου – Χ Fragile X, Νωτιαία μυική δυστροφία (SMA) και για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως HIV Ι/ΙΙ, Ηπατίτιδα Β και C , χλαμύδια, σύφιλη, βλεννόρροια].
Ενώ σε γενικές γραμμές η δωρεά ωαρίων είναι παρόμοια με τη δωρεά σπέρματος, ουσιαστικά είναι σημαντικά δυσκολότερη. Η δωρεά ωαρίων περιλαμβάνει τα ίδια βήματα που απαιτούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι δότριες κάνουν καθημερινές ενέσεις ορμονών, συχνούς υπερήχους και εξετάσεις αίματος, και τελικά θα υποβληθούν σε ωοληψία υπό την καθοδήγηση κολπικού υπερήχου.
Ποιες εξετάσεις προβλέπονται για τις λήπτριες:
- Πρώτη επίσκεψη στον γιατρό: Στην αρχική επίσκεψη θα συζητηθούν όλες οι πτυχές της δωρεάς ωαρίων με σας και τον σύζυγο/σύντροφο σας. Εάν δεν σας έχουμε ξαναδεί στο κέντρο μας, θα πρέπει να μας στείλετε το ιατρικό ιστορικό σας.
- Γενική εξέταση: Εάν είστε 40 ετών και πάνω, η γενική εξέταση από τον οικογενειακό σας γιατρό συστήνεται έντονα για να επιβεβαιωθεί η καλή γενική σας κατάσταση. Η εξέταση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει εξετάσεις που να αποκλείουν ότι πάσχετε από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
- Εμβρυομεταφορά: Η εμβρυομεταφορά είναι παρόμοια με τη γυναικολογική εξέταση. Ένας μικρός καθετήρας εισέρχεται στη μήτρα σας μέσω του τραχήλου και τα έμβρυα περνούν μέσω του καθετήρα. Μετά από την εμβρυομεταφορά, ζητάμε να ξεκουραστείτε για μισή ώρα πριν από να πάτε στο σπίτι. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφεύγεται την έντονη κόπωση.
- Παρακολούθηση της προόδου: Μετά την εμβρυομεταφορά, συνεχίζετε την ορμονοθεραπεία (τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη) ώστε να υποστηριχθεί η εμφύτευση του εμβρύου στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Τεστ κυήσεως θα γίνει 2 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά. Σπάνια οι γυναίκες έχουν μικρή κολπική αιμόρροια την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου. Για αυτό το τεστ κυήσεως θα πρέπει να γίνεται πάντοτε.
Κλείστε Ραντεβού
Eίμαστε στη διάθεση σας να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
210 777 99 20 / 210 691 12 00